Ne mora svaki spor završiti na sudu: “Netko je ljut zbog gluposti, jer ponekad je potrebna samo isprika da se sve riješi”

Umro vam je član obitelji i nikako se s braćom ne možete dogovoriti kome pripada koji dio parcele koji je ostao iza njega? Već ste godinama u svađi sa susjedom oko toga gdje počinje, a gdje završava čije dvorište? Netko vam ne priznaje prava za vaše autorsko djelo? Sve su to slučajevi koji u Hrvatskoj najčešće epilog traže na sudu, no postoji i puno brža i elegantnija alternativa – mirno rješavanje sporova.

Institucija mirnog rješavanja sporova u Hrvatskoj postoji već godinama, a od 2011. na snazi je i Zakon koji upravo prolazi proceduru izmjena kako bi taj proces građanima bio pristupačniji i učinkovitiji. Prijedlog novog Zakona o mirnom rješavanju sporova 26. svibnja 2023. prošao je drugo čitanje u Hrvatskom saboru.

O novostima koje se uvode izmjenama zakona i dosadašnjoj praksi razgovarali smo s dugogodišnjim miriteljicama i pravnicama.

U svom dugogodišnjem radu Sanja Majić iz Splita je sudjelovala u rješavanju brojnih problema koje smo naveli na početku teksta – imovinskih odnosa, susjedskih odnosa, sporova oko autorskih prava…

“U tim slučajevima uglavnom se radi o poremećajima u odnosima, tu je naglašen psihološki aspekt”, kazala je Majić, koja u svom timu ima i psihologinju.

“Nekad je u spor potrebno uključiti stručnjake. Ljudska je psiha nepredvidiva, ali ništa ne radimo na silu. Nismo mi ti koji bi prisilno nekog obrađivali, sve je na dobrovoljnoj bazi“, kaže pravnica.

Svaka stranka u svakom trenu može odustati od postupka mirenja. “Za razliku od sudskih postupaka, u procesu mirenja sve je u neformalnijem i ugodnom okruženju te se pokušava doći do rješenja koje je povoljno za obje strane”, ističe Majić i dodaje kako se u tim procesima problemi rješavaju brže, jeftinije i elegantnije.

Piše Magdalena Rendulić, 04. lipnja. 2023. @ 17:25

Preuzeto sa Dnevnik.hr